Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Ekspres do kawy - jaki wybrać?

Małgorzata Margas

Ekspres ciśnieniowy opuścił kawiarnie i na stałe zajął miejsce w naszych kuchniach. Coraz więcej osób chce bowiem mieć go zawsze pod ręką i w zaciszu domowym delektować się smaczną kawą: włoskim espresso, cappuccino czy latte macchiato.

EKSPRESY DO KAWY coraz częściej znajdują miejsce w naszych domach. W końcu sekret udanego espresso tkwi w odpowiednim parzeniu: przez mniej więcej 25 sekund, pod ciśnieniem minimum 9 barów, w temperaturze 88-92 st. C. W ten sposób uzyskamy 25 ml naparu o zrównoważonym smaku, oleistej konsystencji, z pianką koloru orzechowego (nazywaną crema), która pozwala dłużej utrzymać aromat i temperaturę. Taką właśnie kawę zaparzymy w ekspresie ciśnieniowym.

Ekspresy: parametry i funkcje

CIŚNIENIE. Określa maksymalną siłę, z jaką woda przepływa przez zmieloną kawę; zazwyczaj wynosi od 5 do 19 barów. Wielkość ciśnienia ma wpływ na długość parzenia, od której zależy smak naparu. Im mniejsze ciśnienie, tym dłużej kawa ma kontakt z gorącą wodą i tym więcej substancji zawartych w kawie się rozpuszcza (pamiętajmy również, że w drobno zmielonej dzieje się to szybciej). Tymczasem substancje odpowiedzialne za gorzki smak i podrażnianie żołądka powinny pozostać w fusach, a rozpuścić się tylko te pożądane, a więc tłuszcze, cukry i proteiny, które decydują o charakterystycznym aromacie naparu.

MOC GRZAŁKI. Od niej zależy czas potrzebny do nagrzania się wody. Im większa moc, tym szybciej urządzenie będzie gotowe do użycia po włączeniu; może to trwać od 15 sekund do 9 minut.

FILTRY. Usuwają zanieczyszczenia oraz chlor i jego pochodne, poprawiają smak i zapach wody.

Ekspresy ręczne

Nazywane są też kolbowymi lub dźwigniowymi; zmielone ziarna wsypuje się do sitka, które umieszcza się w kolbie mocowanej następnie do ekspresu. Woda pod ciśnieniem przepływa przez kawę, a gotowy napar zbiera się w filiżance. Do ekspresu są dołączone dwa sitka - pojedyncze i podwójne, dzięki czemu jednocześnie można przygotować 1 lub 2 filiżanki espresso. Większość modeli ma wbudowaną dyszę, która służy do spieniania mleka. Najtańszy ekspres ręczny można kupić mniej więcej za 100 zł, najdroższe kosztują nawet ponad 4 tys. zł.

Ekspresy ręczne nazywane są też ekspresami kolbowymi lub dźwigniowymi; zmielone ziarna wsypuje się do sitka, które umieszcza się w kolbie mocowanej następnie do ekspresu. Woda pod ciśnieniem przepływa przez kawę, a gotowy napar zbiera się w filiżance. Do ekspresu są dołączone dwa sitka - pojedyncze i podwójne, dzięki czemu jednocześnie można przygotować 1 lub 2 filiżanki espresso. Większość modeli ma wbudowaną dyszę, która służy do spieniania mleka. Najtańszy ekspres ręczny można kupić mniej więcej za 100 zł, najdroższe kosztują nawet ponad 4 tys. zł.

Ekspresy kapsułkowe

W ekspresach kapsułkowych używa się w nich specjalnych kapsułek ze zmieloną kawą („czystą” lub z dodatkiem mleka; w niektórych ekspresach stosuje się osobne kapsułki z mlekiem). Pojemniczki te są pakowane próżniowo, co gwarantuje świeżość i trwałość aromatu. To rozwiązanie bardzo wygodne, ale pamiętajmy, że wszyscy producenci ekspresów mają własne kapsułki - i tylko takie musimy kupować. Urządzenia te kupimy już od mniej więcej 200 zł.

Ekspresy automatyczne

W ekspresie automatycznym wystarczy wsypać do pojemnika kawę w ziarnach i wcisnąć odpowiedni przycisk (zależnie od rodzaju napoju, jaki chcemy uzyskać). Ekspres zmieli ziarna i zaparzy jedną lub dwie filiżanki espresso albo przygotuje napój z dodatkiem mleka. Poszczególne modele różnią się stopniem automatyzacji, a co za tym idzie - ceną (od kilkuset złotych do kilku tysięcy).

    Więcej o:

Skomentuj:

Ekspres do kawy - jaki wybrać?