Świąteczne zrób to sam
Ubieranie choinki to najmilsze zajęcie ze wszystkich przygotowań do świąt. Zapewne dlatego, że uczestniczy w tym cała rodzina, a każdy ma nieograniczone pole do popisu.
Nasz pachnie suzonymi pomarńczami, piernikiem i cynamonem.
Co przygotować
stożek z metalowej siatki lub wiklinowy, stabilny, wielkość dowolna
gałązki drzew iglastych jednego gatunku lub różne - polecam jodłę, sosny, różne odmiany jałowców i tui (niebieskie i złociste); pamietaj że świerk opadnie w suchym pomieszczeniu
ozdoby u nas w stylu naturalnym: jabłuszka rajskie, owocostany irgi, suszone plastry pomarańczy, pierniczki, cynamon...
wąską papierowa wstążkę "na drucie" (łatwo się kształtuje) możesz zastąpić włóknem sizalowym
druty kwiaciarskie(; ew. pistolet z klejem na gorąco ułatwi mocowanie)
- sekator, nożyczki
Jak to zrobić
Elementy dekoracyjne mocujemy za pomocą cienkich drucików do stożka; najlepiej zacznąć od gałązek.
Przestrzegamy zasady: rzeczy większe/cięższe umieszczamy na dole, lżejsze/mniejsze bliżej czubka
Na szczycie przymocowujemy drutem gwiazdę. I gotowe
Przepis na aniołka
Do miski wsypujemy pół kg mąki i ćwierć kg soli. Mieszająć dodajemy stopniowo ciepłą wodę. Masa powinna mieć konsystencję ciasta pierogowego.
Ozdoby można lepić z masy solnej jak z modeliny albo rozwałkować "ciasto" i wycinać foremkami gwiazdki i serduszka.
Po ulepieniu figurki można suszyć albo upiec w piekarniku.
Blachę najlepiej wyłożyć pergaminem do pieczenia.
Jeśli chcemy solne aniłki zawiesić na choince, nie zapomnijmy o zrobieniu drucikiem dziurki przed upieczeniem!
- Więcej o: