Przepisy, wykonanie i stylizacja potraw: Maria Szkop Zdjęcia: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
2 duże ziemniaki, 1/2 kwaśnego jabłka, sok z 1 cytryny, 300 g wędzonego łososia, 300 g fileta z surowego łososia bez skóry, 1 szalotka lub mała czerwona cebulka, 1/2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, tabasco, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól
Ziemniaki myjemy szczoteczką, osuszamy i pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C. Jabłko obieramy, siekamy w drobną kostkę i skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny, aby nie czerniało. Wędzonego łososia kroimy w drobną kostkę. Surowego łososia myjemy, osuszamy, usuwamy ewentualne ości i także kroimy w drobną kostkę. Oba rodzaje łososia mieszamy, dodajemy pokrojone jabłko, posiekaną szalotkę, resztę soku z cytryny, musztardę, oliwę, 2-3 krople tabasco, kolendrę i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół, wybieramy z nich część miąższu, a w zagłębieniach układamy porcje tatara.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).