Wykonanie i stylizacja potraw oraz zdjęcia: Studio Duklas Przepisy: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
125 g miękkiego masła, 1 szklanka białego cukru, 1/4 szklanki brązowego cukru, 3 jaja, 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 3/4 szklanki kwaśnej śmietany, 1 szklanka grubo posiekanych bananów, masło do wysmarowania formy Sos karmelowy: 3/4 szklanki brązowego cukru, 1 szklanka śmietanki 30 proc.
Ubijamy masło z oboma rodzajami cukru na puszystą pianę. Wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, śmietanę i banany. Mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej tortownicy (średnica 24 cm) i pieczemy 50-60 minut w 180 st. C. Robimy sos: cukier i śmietankę podgrzewamy na średnim ogniu mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 8 minut, aby sos zgęstniał. Wystudzone ciasto smarujemy karmelowym sosem.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).