Wykonanie i stylizacja potraw oraz zdjęcia: Studio Duklas Przepisy: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
20 dag suszonych daktyli, 1/3 szklanki wrzątku, 100 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 2 jaja, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki mleka, tłuszcz do formy Sos toffi: 200 g masła pokrojonego na kawałki, 1 szklanka śmietany 30 proc., 1 i 2/3 szklanki brązowego cukru
Drylujemy daktyle i kroimy je na kawałki. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby owoce wchłonęły całą wodę. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę, dodajemy kolejno po jednym jajku i znowu ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy mleko i daktyle. Mieszamy. Wykładamy ciasto do natłuszczonej, prostokątnej formy, pieczemy 40 min. Robimy sos toffi: masło, śmietanę i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Wtedy zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut, aż zgęstnieje jak syrop. Gotowym sosem polewamy ciasto.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).