Przepisy, wykonanie i stylizacja: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
600 g wątróbki cielęcej, 500 ml mleka, 2 pomarańcze, 120 ml likieru pomarańczowego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz (dla 4 osób)
Umyte i oczyszczone z błon wątróbki wkładamy na 15 min do letniego mleka. Następnie je osuszamy i kroimy w plastry grubości 1,5 cm. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki (skórki nie wyrzucamy), ostrym nożem wycinamy z niej cząstki miąższu, usuwając błony i pestki. Z drugiej wyciskamy sok i zalewamy nim obrane cząstki owocu, odstawiamy. Pomarańczową skórkę blanszujemy i kroimy w cienkie paski. Na mocno rozgrzanej oliwie podsmażamy z obu stron plastry wątróbki. Dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i wlewamy połowę likieru. Po 2 minutach solimy, doprawiamy pieprzem, zdejmujemy z patelni. Trzymamy w cieple. Do sosu z patelni dodajemy cząstki pomarańczy wraz z sokiem, zagotowujemy i polewamy usmażoną wątróbkę. Wokół układamy cząstki pomarańczy polane resztą likieru. Podając, możemy likier podpalić.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).