Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Wątróbka cielęca w pomarańczach

Przepisy, wykonanie i stylizacja: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

600 g wątróbki cielęcej, 500 ml mleka, 2 pomarańcze, 120 ml likieru pomarańczowego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz (dla 4 osób)

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!
Fot. Bogdan Biały
Umyte i oczyszczone z błon wątróbki wkładamy na 15 min do letniego mleka. Następnie je osuszamy i kroimy w plastry grubości 1,5 cm. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki (skórki nie wyrzucamy), ostrym nożem wycinamy z niej cząstki miąższu, usuwając błony i pestki. Z drugiej wyciskamy sok i zalewamy nim obrane cząstki owocu, odstawiamy. Pomarańczową skórkę blanszujemy i kroimy w cienkie paski. Na mocno rozgrzanej oliwie podsmażamy z obu stron plastry wątróbki. Dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i wlewamy połowę likieru. Po 2 minutach solimy, doprawiamy pieprzem, zdejmujemy z patelni. Trzymamy w cieple. Do sosu z patelni dodajemy cząstki pomarańczy wraz z sokiem, zagotowujemy i polewamy usmażoną wątróbkę. Wokół układamy cząstki pomarańczy polane resztą likieru. Podając, możemy likier podpalić.

    Więcej o:

Skomentuj:

Wątróbka cielęca w pomarańczach