Truskawki z pianką kokosową

Stylizacja: Ewa Marynowska Przepisy i wykonanie potraw: Kurt Scheller Zdjęcia: G-M Studio Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2 łyżki stołowe żelatyny, 2 łyżki i 250 ml wody, 125 g cukru, 50 ml. mleka kokosowego, 2 białka, 1 łyżeczka skórki cytrynowej, 2 łyżki soku z cytryny, 250 g truskawek, mak (dla 4 osób)

DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI
Fot. FOT . G-M STUDIO
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Z cukru i 250 ml wody gotujemy syrop. Dodajemy mleko kokosowe i żelatynę. Studzimy. Białka ubijamy na pianę. Cały czas mieszając, dolewamy syrop z mlekiem i żelatyną. Dodajemy sok z cytryny i skórkę i ubijamy, aż masa zgęstnieje. W foremce układamy truskawki i zalewamy masą. Schładzamy, aż masa się zetnie i powstanie sztywna pianka. Kroimy na małe porcje i posypujemy makiem.

    Więcej o:

Skomentuj:

Truskawki z pianką kokosową