Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sałatka wiosenna z jajkiem

Stylizacja: Joanna Szachowska-Tarkowska Zdjęcia: Artur Tarkowski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Artur Tarkowski
1 cebula, po 20 dag zielonej i żółtej papryki, 2 mięsiste pomidory (45 dag), 2 świeże strączki zielonego chilli, 1/2 pęczka natki pietruszki, 12 dag tuńczyka w sosie własnym, 2 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka kaparów (ze słoiczka), po 1/2 łyżeczki tłuczonej kolendry i kminu rzymskiego, sól, pieprz



Nie obraną cebulę i pomidory kroimy na połówki. Papryki przekrawamy na połówki i oczyszczamy z nasion. Wszystkie warzywa układamy na blasze (stroną przecięcia do dołu) i pieczemy na środkowej półce piekarnika w 210 st. C przez 10 min. Do warzyw dodajemy umyte, przekrojone i wypestkowane chilli. Całość pieczemy jeszcze 10 min, aż na skórkach warzyw pojawią się pęcherzyki. Natkę siekamy, tuńczyka osączamy i rozdrabniamy. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Upieczone warzywa wyjmujemy, nakrywamy mokrą ściereczką i studzimy. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do salaterki. Oliwę mieszamy z sokiem cytrynowym, natką, kaparami, kolendrą, kminem rzymskim, solą oraz pieprzem i dodajemy do warzyw. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka i ćwiartki jajek.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sałatka wiosenna z jajkiem