Sałatka wiosenna z jajkiem


Nie obraną cebulę i pomidory kroimy na połówki. Papryki przekrawamy na połówki i oczyszczamy z nasion. Wszystkie warzywa układamy na blasze (stroną przecięcia do dołu) i pieczemy na środkowej półce piekarnika w 210 st. C przez 10 min. Do warzyw dodajemy umyte, przekrojone i wypestkowane chilli. Całość pieczemy jeszcze 10 min, aż na skórkach warzyw pojawią się pęcherzyki. Natkę siekamy, tuńczyka osączamy i rozdrabniamy. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Upieczone warzywa wyjmujemy, nakrywamy mokrą ściereczką i studzimy. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do salaterki. Oliwę mieszamy z sokiem cytrynowym, natką, kaparami, kolendrą, kminem rzymskim, solą oraz pieprzem i dodajemy do warzyw. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka i ćwiartki jajek.
- Więcej o:
Jak łączyć kolory ścian i podłóg?
Pomysł na prezent: AGD pod choinkę
Sauna w domu - jak ją zaprojektować?
Ja utrzymać czystość w toalecie?
Salon idealny - co zrobić, żeby był przytulny, modny i funkcjonalny?
W strefie prysznica
Czy płytę gazową można podłączyć do butli?
Łazienka z prysznicem bez tradycyjnego brodzika