Autor przepisu: Ryszard Wicher Stylizacja: Magdalena Adamczewska Zdjęcia: Piotr Walichnowski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
2 jajka, 25 dag białej kiełbasy, 2 litry wywaru z wędzonki, zakwas do smaku (z żytniej razowej mąki), sól, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 1 szczypta majeranku, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki chrzanu, 150 ml śmietany
Jajka gotujemy na twardo, kiełbasę zagotowujemy w wywarze z wędzonki. Doprawiamy go zakwasem i przyprawami. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietanę rozprowadzoną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszamy. Podajemy z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).