Autor przepisu: Paweł Kałuski Stylizacja: Jarosław Madejski Zdjęcia: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
1,5 kg udźca indyka, sól, 2 łyżeczki przyprawy do indyka, 1 pojemnik kwaśnej śmietany 22%, 1 średnio dojrzała gruszka, zioła prowansalskie, 2 średnie kwaśne jabłka
Umyty udziec nacieramy solą i przyprawą do indyka i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie wkładamy mięso do brytfanny, wlewamy na dno około 1/2 cm wody, mięso polewamy 3 łyżkami śmietany. Obok układamy obraną, pokrojoną w cząstki gruszkę. Pieczemy 45 minut w 220 st. C, obniżamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze godzinę. Następnie obsypujemy mięso ziołami prowansalskimi, obkładamy ćwiartkami obranych jabłek i dopiekamy pod przykryciem jeszcze 15 minut. Po wystudzeniu przecieramy sos powstały podczas pieczenia razem z rozgotowaną gruszką i dodajemy pozostałą śmietanę rozmieszaną uprzednio z dwiema łyżkami sosu z indyka. Udziec podajemy w całości na podgrzanym półmisku, polany ciepłym sosem, obłożony ćwiartkami upieczonych jabłek, z żurawiną lub borówkami do mięs.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).