Autor przepisu: Paweł Kałuski Stylizacja: Jarosław Madejski Zdjęcia: Jarosław Madejski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
1 kg polędwicy wołowej, 1 łyżka oleju słonecznikowego, sok z 1/2 cytryny, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 4 łyżki masła, 4 jajka, 3 łyżki mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, tłuszcz do smarowania blachy
Polędwicę nacieramy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie lekko osuszamy i solimy. Przygotowujemy ciasto: zmielone gotowane ziemniaki ucieramy z 2 łyżkami masła, solą i pieprzem, dodajemy 3 jajka oraz mąkę i dokładnie wyrabiamy. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 1,5 cm, zawijamy w niego polędwicę i zaklejamy. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w 200 st. C nieco ponad godzinę, polewając pozostałym (rozpuszczonym masłem). Przed podaniem polędwicę kroimy w grube plastry, układamy na półmisku, przybieramy gałązkami natki. W sosjerce podajemy sos maderowy, bearnaise lub bordelaise. Polędwica powinna być w środku różowa. Jeżeli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić, przykrywamy je folią aluminiową lub natłuszczonym pergaminem.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).