Kołduny litewskie

Autor przepisu: Ola Lazar Stylizacja: Maria Szkop Zdjęcia: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Ciasto: 300 g mąki + kilka łyżek do oprószania stolnicy, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka soli, woda Farsz: 500 g polędwicy wołowej, 150 g łoju wołowego, najlepiej nerkowego (ostatecznie można go zastąpić smalcem domowej roboty), 1 płaska łyżka majeranku, sól, pieprz

8.02.2007
Fot. Agata Jakubowska / AG
Z mąki usypujemy kopczyk, w środku robimy zagłębienie, w które wbijamy jajko, solimy. Wyrabiając, stopniowo dolewamy tyle wody, aby uzyskać elastyczną masę. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią. Robimy farsz. Polędwicę i łój drobno siekamy lub dwukrotnie mielemy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Urywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy kieliszkiem kółka, kładziemy na nie niewielką porcję farszu i lepimy małe pierożki, na jeden kęs. Odkładamy na oprószoną mąką deskę. W dużym garnku zagotowujemy rosół wołowy i wrzucamy kołduny. Gotujemy około 3 min od wypłynięcia. Nie dłużej, bo farsz może stwardnieć. (przepis Heleny Baziuk, wieś Blikany, powiat Oszmiana za "Przy Wileńskim Stole", Barbary Hołub)

Skomentuj:

Kołduny litewskie