Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Cheesburgery

Wykonanie i stylizacja potraw: Joanna Szachowska-Tarkowska, zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Na sos: 150 ml majonezu, 150 ml kwaśnej śmietany, garść posiekanej trawy cytrynowej, 6 łyżek soku z limonki, 4 posiekane cebulki, 2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, sól, pieprz Na burgery: 1 kg mielonej wołowiny, 1 mała posiekana cebula, garść posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki sosu Worcestershire, 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki chilli, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego na glazurę: 2 łyżki sosu Worcestershire, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki masła, sól i pieprz do smaku Oraz: 16 plastrów bekonu, 8 bułek na hamburgery, 8 liści sałaty, 2 filiżanki startego sera cheddar (8 porcji)

15.05.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , GRILL W OGRODZIE
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Robimy sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotowujemy kotlety, starannie łącząc wszystkie składniki. Formujemy 8 burgerów i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Robimy glazurę. Wszystkie składniki - oprócz masła - mieszamy i podgrzewamy, aż kawa się rozpuści. Wtedy zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozgrzewamy grill. Pieczemy bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przekładamy go wówczas na papier kuchenny. Bułeczki przecinamy w poprzek na pół i opiekamy z obu stron przez 2 minuty na grillu, następnie układamy na jednej z połówek po liściu sałaty. Grillujemy kotlety, polewając je co chwilę glazurą, przez ok. 10 min z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Pod koniec grillowania posypujemy mięso serem i czekamy, aż się rozpuści. Na każdym liściu kładziemy porcję przygotowanego wcześniej sosu, burger, a na nim 2 plastry bekonu. Przykrywamy wolną połówką bułki. Serwujemy z pozostałym sosem.

Skomentuj:

Cheesburgery