Wykonanie i stylizacja potraw: Joanna Szachowska-Tarkowska, zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Na sos: 150 ml majonezu, 150 ml kwaśnej śmietany, garść posiekanej trawy cytrynowej, 6 łyżek soku z limonki, 4 posiekane cebulki, 2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, sól, pieprz Na burgery: 1 kg mielonej wołowiny, 1 mała posiekana cebula, garść posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki sosu Worcestershire, 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki chilli, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego na glazurę: 2 łyżki sosu Worcestershire, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki masła, sól i pieprz do smaku Oraz: 16 plastrów bekonu, 8 bułek na hamburgery, 8 liści sałaty, 2 filiżanki startego sera cheddar (8 porcji)
Robimy sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotowujemy kotlety, starannie łącząc wszystkie składniki. Formujemy 8 burgerów i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Robimy glazurę. Wszystkie składniki - oprócz masła - mieszamy i podgrzewamy, aż kawa się rozpuści. Wtedy zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozgrzewamy grill. Pieczemy bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przekładamy go wówczas na papier kuchenny. Bułeczki przecinamy w poprzek na pół i opiekamy z obu stron przez 2 minuty na grillu, następnie układamy na jednej z połówek po liściu sałaty. Grillujemy kotlety, polewając je co chwilę glazurą, przez ok. 10 min z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Pod koniec grillowania posypujemy mięso serem i czekamy, aż się rozpuści. Na każdym liściu kładziemy porcję przygotowanego wcześniej sosu, burger, a na nim 2 plastry bekonu. Przykrywamy wolną połówką bułki. Serwujemy z pozostałym sosem.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).