Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Szaszłyki wieprzowe z jabłkami

Wykonanie i stylizacja potraw: Marta Szczepanik-Dzikowska, zdjęcia: Jarosław Madejski, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

500 g wieprzowiny, 1 łyżka posiekanych liści szałwii, 50 ml soku jabłkowego, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżki gruboziarnistej musztardy, 4 łyżki oleju z pestek winogron, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 jabłka, kilka liści szałwii

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Mięso kroimy w kostkę o boku 3 cm. Szałwię mieszamy z sokiem jabłkowym, sokiem i skórką z cytryny, musztardą, olejem, solą i pieprzem. Kawałki mięsa dokładnie smarujemy mieszanką i wkładamy do niemetalowej miski. Odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Jabłka kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Mięso wyjmujemy z miski i nabijamy je na szpadki do szaszłyków na przemian z cząstkami jabłek i całymi liśćmi szałwii. Szaszłyki pieczemy na naoliwionym ruszcie 12-15 min, co pewien czas obracając je i smarując marynatą.

    Więcej o:

Skomentuj:

Szaszłyki wieprzowe z jabłkami