Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Risotto z grzybami

Przepis: Tomek Woźniak Zdjęcie: Marcin Klaban Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

4 szalotki, oliwa do smażenia, 400 g ryżu na risotto (arborio), 600 ml bulionu warzywnego, 200 g grzybów (kurki, borowiki, podgrzybki), 1 pęczek majeranku, 1 łyżka masła, garść parmezanu

07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY - KURKI RISOTTO Z GRZYBAMI STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta
Pokrojone grzyby podsmażamy na łyżce masła. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy na oliwie w rondlu o grubym dnie. Wrzucamy ryż i mieszamy, smażymy tak długo, aż ziarenka staną się przezroczyste. Porcjami wlewamy bulion, dodająckolejną porcję dopiero wtedy, gdy ryż "wypije" poprzednią. Po 15 minutach ryż powinien być ugotowany al dente - kremowy na zewnątrz, z twardawym środkiem. Wrzucamy grzyby, posiekany majeranek, masło i świeżo starty parmezan. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się

>

    Więcej o:

Skomentuj:

Risotto z grzybami