Dekoracje: herbaciany szlak
Wybierzmy się w podróż do tych krajów, gdzie herbata nie jest zwykłym napojem, ale wręcz narodowym symbolem...
![<B>Wybierzmy się w podróż do tych krajów, gdzie herbata jest nie zwykłym napojem, ale wręcz narodowym symbolem. Odkryjmy tajemnicę uwalniania jej smaków i aromatów, tak by móc napawać się nimi codziennie w swoim domu.</B> <BR />Chiny. Tamtejszy sposób parzenia herbaty jest uznawany za wzorcowy: 4 gramy suchej herbaty zielonej, czerwonej albo żółtej (zwanej też cesarską) zalewa się wrzącą wodą do wysokości 2/3 czarki (rzadziej imbryczka) o pojemności 200 ml. Parzenie trwa 2-3 minuty. Gorący napar bez cukru i innych dodatków pije się małymi łyczkami, a po wypiciu 3/4 ponownie zalewa wrzątkiem. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO CHINSKU FILIZANKI DZBANEK STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: WNETRZA NACZYNIA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_cover/v2/10272737-b-wybierzmy-sie-w-podroz-do-tych-krajow-gdzie-herbata.jpeg)
![<B>Wybierzmy się w podróż do tych krajów, gdzie herbata jest nie zwykłym napojem, ale wręcz narodowym symbolem. Odkryjmy tajemnicę uwalniania jej smaków i aromatów, tak by móc napawać się nimi codziennie w swoim domu.</B> <BR />Chiny. Tamtejszy sposób parzenia herbaty jest uznawany za wzorcowy: 4 gramy suchej herbaty zielonej, czerwonej albo żółtej (zwanej też cesarską) zalewa się wrzącą wodą do wysokości 2/3 czarki (rzadziej imbryczka) o pojemności 200 ml. Parzenie trwa 2-3 minuty. Gorący napar bez cukru i innych dodatków pije się małymi łyczkami, a po wypiciu 3/4 ponownie zalewa wrzątkiem. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO CHINSKU FILIZANKI DZBANEK STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: WNETRZA NACZYNIA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/v2/10272737-b-wybierzmy-sie-w-podroz-do-tych-krajow-gdzie-herbata.jpeg)
![Bawarka - wbrew pozorom ten sposób parzenia herbaty nie wywodzi się z Bawarii; napój ów zaczęto podawać pod koniec XVII w. w pierwszej paryskiej kawiarni Cafe Procope, a szczególnie zasmakowali w nim bywający tam książęta bawarscy - stąd nazwa. Esencję czarnej herbaty zalewa się wrzącym mlekiem i słodzi cukrem lub miodem. W wykwintnej wersji dodaje się jeszcze żółtka, nieraz odrobinę brandy lub szczyptę cynamonu. Pije się ją gorącą podczas śniadania. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO BAWARSKU , FILIZANKI , ZYWNOSC STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: WNETRZA NACZYNIA ZYWNOSC](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/ke/10272733-bawarka-wbrew-pozorom-ten-sposob-parzenia-herbaty.jpeg)
![Anglia. Wyspiarze piją swój narodowy napój trzy razy dziennie do posiłków. Używają mieszanek czarnych herbat indyjskich i cejlońskich. Najpierw podgrzewają imbryczek, do którego wsypują herbaciane listki - po jednej łyżeczce na filiżankę i jedną dodatkową. Zalewają wrzątkiem i po 5 minutach wlewają do podgrzanych filiżanek z mlekiem. Nigdy odwrotnie, bo to pogarsza smak naparu. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO ANGIELSKU , FILIZANKA , DZBANEK STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: NACZYNIA WNETRZA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/fc/10272735-anglia-wyspiarze-pija-swoj-narodowy-napoj-trzy-razy.jpeg)
![Rosja. Do przygotowywania tradycyjnej herbaty używa się samowaru. Jego konstrukcja pozwala dokładnie określić moment, w którym woda wchodzi w stadium tzw. białego wrzenia (etap przed bulgotaniem). Wodą w takiej temperaturze, zapewniającą najbardziej aromatyczny napar, zalewa się listki czarnej chińskiej herbaty w imbryczku. Aby esencja nie stygła, stawia się go na samowarze, a potem rozlewa się ją do szklanek w koszyczkach i uzupełnia wrzątkiem. Pije się herbatę gorzką, a dla osłody pogryza kostki cukru i smakuje konfitury z owoców oraz ciastka. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO ROSYJSKU , SZKLANKI W METALOWYCH KOSZYCZKACH , SAMOWAR STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: WNETRZA NACZYNIA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/0v/10272734-rosja-do-przygotowywania-tradycyjnej-herbaty-uzywa.jpeg)
![Świat arabski. Zieloną herbatę typu gunpowder (listki zwijane w kuleczki), zmieszaną z suszoną lub świeżą miętą, parzy się w metalowych imbrykach. Pije się ją, mocno posłodzoną, do posiłków i pomiędzy nimi - nigdy w pośpiechu, po trzy szklaneczki, wznosząc toasty za zdrowie, miłość i śmierć. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO ARABSKU , SZKLANKI DZBANEK STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: NACZYNIA WNETRZA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/lc/10272739-swiat-arabski-zielona-herbate-typu-gunpowder-listki.jpeg)
![Japonia. Listki zielonej herbaty rozciera się w specjalnych moździerzach na proszek (tzw. matcha), sypie do ogrzanych imbryczków i zalewa wodą o temperaturze ok. 60 st. C na 2 minuty. Blado-żółty napar, przelany do czarek, Japończycy piją nawet kilkanaście razy dziennie. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO JAPONSKU , CZARKI , DZBANEK STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: WNETRZA NACZYNIA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/fp/10272731-japonia-listki-zielonej-herbaty-rozciera-sie-w-specjalnych.jpeg)
![<B>Wybierzmy się w podróż do tych krajów, gdzie herbata jest nie zwykłym napojem, ale wręcz narodowym symbolem. Odkryjmy tajemnicę uwalniania jej smaków i aromatów, tak by móc napawać się nimi codziennie w swoim domu.</B> <BR />Chiny. Tamtejszy sposób parzenia herbaty jest uznawany za wzorcowy: 4 gramy suchej herbaty zielonej, czerwonej albo żółtej (zwanej też cesarską) zalewa się wrzącą wodą do wysokości 2/3 czarki (rzadziej imbryczka) o pojemności 200 ml. Parzenie trwa 2-3 minuty. Gorący napar bez cukru i innych dodatków pije się małymi łyczkami, a po wypiciu 3/4 ponownie zalewa wrzątkiem. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO CHINSKU FILIZANKI DZBANEK STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: WNETRZA NACZYNIA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/v2/10272737-b-wybierzmy-sie-w-podroz-do-tych-krajow-gdzie-herbata.jpeg)
![Bawarka - wbrew pozorom ten sposób parzenia herbaty nie wywodzi się z Bawarii; napój ów zaczęto podawać pod koniec XVII w. w pierwszej paryskiej kawiarni Cafe Procope, a szczególnie zasmakowali w nim bywający tam książęta bawarscy - stąd nazwa. Esencję czarnej herbaty zalewa się wrzącym mlekiem i słodzi cukrem lub miodem. W wykwintnej wersji dodaje się jeszcze żółtka, nieraz odrobinę brandy lub szczyptę cynamonu. Pije się ją gorącą podczas śniadania. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO BAWARSKU , FILIZANKI , ZYWNOSC STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: WNETRZA NACZYNIA ZYWNOSC](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/ke/10272733-bawarka-wbrew-pozorom-ten-sposob-parzenia-herbaty.jpeg)
![Anglia. Wyspiarze piją swój narodowy napój trzy razy dziennie do posiłków. Używają mieszanek czarnych herbat indyjskich i cejlońskich. Najpierw podgrzewają imbryczek, do którego wsypują herbaciane listki - po jednej łyżeczce na filiżankę i jedną dodatkową. Zalewają wrzątkiem i po 5 minutach wlewają do podgrzanych filiżanek z mlekiem. Nigdy odwrotnie, bo to pogarsza smak naparu. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO ANGIELSKU , FILIZANKA , DZBANEK STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: NACZYNIA WNETRZA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/fc/10272735-anglia-wyspiarze-pija-swoj-narodowy-napoj-trzy-razy.jpeg)
![Rosja. Do przygotowywania tradycyjnej herbaty używa się samowaru. Jego konstrukcja pozwala dokładnie określić moment, w którym woda wchodzi w stadium tzw. białego wrzenia (etap przed bulgotaniem). Wodą w takiej temperaturze, zapewniającą najbardziej aromatyczny napar, zalewa się listki czarnej chińskiej herbaty w imbryczku. Aby esencja nie stygła, stawia się go na samowarze, a potem rozlewa się ją do szklanek w koszyczkach i uzupełnia wrzątkiem. Pije się herbatę gorzką, a dla osłody pogryza kostki cukru i smakuje konfitury z owoców oraz ciastka. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO ROSYJSKU , SZKLANKI W METALOWYCH KOSZYCZKACH , SAMOWAR STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: WNETRZA NACZYNIA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/0v/10272734-rosja-do-przygotowywania-tradycyjnej-herbaty-uzywa.jpeg)
![Świat arabski. Zieloną herbatę typu gunpowder (listki zwijane w kuleczki), zmieszaną z suszoną lub świeżą miętą, parzy się w metalowych imbrykach. Pije się ją, mocno posłodzoną, do posiłków i pomiędzy nimi - nigdy w pośpiechu, po trzy szklaneczki, wznosząc toasty za zdrowie, miłość i śmierć. 19.06.2007 ARANZACJA - HERBATA PO ARABSKU , SZKLANKI DZBANEK STYLIZACJA JOANNA PLACHECKA CZTERY KATY FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 10 (192) - 10 2007 SLOWA KLUCZOWE: NACZYNIA WNETRZA](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/lc/10272739-swiat-arabski-zielona-herbate-typu-gunpowder-listki.jpeg)
- Więcej o:
Zastawa stołowa: stół nakryty nie tylko od święta
Robaki w domu. 13 insektów, z którymi mieszkasz. Jak się ich pozbyć?
Wnętrze wypełnione roślinami
Czy drzewko szczęścia rzeczywiście grozi nieszczęściem?
Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie
Biologicznie efektywne światło w pracy