Co potrafią nowoczesne chłodziarki?
Nie trzeba ich wcale rozmrażać, podniosą alarm, jeśli nie domkniemy ich drzwi, a kiedy wyjedziemy na wakacje, przejdą w oszczędny tryb pracy. Jakie jeszcze mają funkcje i co potrafią najnowsze chłodziarki?
Co przedłuża świeżość?
Ważne jest szybkie schłodzenie. Jednorazowe włożenie większej ilości produktów do zamrażalnika czy chłodziarki sprawia, że temperatura podnosi się, co wpływa także na pozostałe produkty przechowywane w lodówce. Funkcja szybkiego chłodzenia pozwala na gwałtowne obniżenie temperatury i szybkie zamrożenie/schłodzenie produktów. Po uzyskaniu optymalnej temperatury funkcja się wyłącza. Im bardziej urządzenie chłodnicze jest zaawansowane technologicznie, tym szybciej i efektywniej zostaną schłodzone włożone do niego produkty, co z kolei zapewnia długotrwałą świeżość przechowywanej żywności. Technologia BioFresh zapewnia z kolei odpowiedni poziom wilgotności i temperaturę nieco powyżej 0°C, dzięki czemu żywność zachowuje witaminy, świeży wygląd i pełnię smaku. Ważne jest też, by temperaturę w chłodziarce i zamrażarce można było ustawić niezależnie od siebie. Pomiędzy komorami nie dochodzi wówczas do wymiany powietrza, co zapobiega przenoszeniu się zapachów i wysychaniu produktów
- Krzysztof Wasilewski, Ekspert marki Liebherr.
- Więcej o:
- wyposażenie wnętrz