Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Drewniany stół - lakierowany czy olejowany?

mat. prasowe

Wybór wykończenia stołu może nastręczać trudności. Lakier jest bardziej odporny na uderzenia i nie wymaga dodatkowej konserwacji, ale projektanci wnętrz skłaniają się ku modelom olejowanym, choć trzeba je regularnie odświeżać. Postaramy się wyjaśnić te różnice na podstawie wiedzy i doświadczenia firmy Miloni – polskiej manufaktury, tworzącej drewniane, wielokrotnie nagradzane, meble dębowe.

Stół BLOX Miloni, proj. Anna Thurow
Stół BLOX Miloni, proj. Anna Thurow
Fot. Bartek Bieliński

Stół drewniany lakierowany

Nakładany natryskowo lakier tworzy trwałą, zamkniętą powłokę. Jest twardy i gładki – trzeba się mocno postarać, aby go obić lub zarysować. Właściciel nie musi robić cyklicznego odświeżania, ani regularnych konserwacji przez wiele lat. W dodatku czyszczenie takiego stołu jest łatwe – wystarczy woda z delikatnym detergentem i zwykła ścierka. Jednak kiedy pojawi się na nim uszkodzenie, będzie wymagało interwencji fachowca z odpowiednim sprzętem. Dodatkowo, swoją odporność lakiery do drewna zawdzięczają syntetycznym bazom, a to nie jest dobra informacja dla alergików.

Stół Avangarde Miloni, proj. ksztaltrzeczy
Stół Avangarde Miloni, proj. ksztaltrzeczy
Fot. fotomohito

Stół drewniany olejowany

W przeciwieństwie do lakierów, oleje stosowane w stołach Miloni nie tworzą szczelnej warstwy, ale wnikają w strukturę drewna. To bardziej subtelne rozwiązanie, które pozwala zachować naturalną fakturę i obraz usłojenia. Taki stół jest nie tylko odpowiednio zabezpieczony, ale także bardzo przyjemny w dotyku. Oczywiście konieczne staje tu regularne olejowanie. Na szczęście nie trzeba tego robić często, a sama czynność jest bardzo prosta, wymaga jedynie nieco cierpliwości. Przy okazji usuwa się wtedy wszelkie uszkodzenia - i stół od razu wygląda jak nowy.

Stół Ox Miloni, Proj. AirProjekt
Stół Ox Miloni, Proj. AirProjekt
Fot. Yassen_Hristov

Większość olejów to środki oparte na substancjach naturalnych, dopuszczone do kontaktu z żywnością. W połączeniu z większą żywotnością olejowanych mebli przekłada się to na zdecydowanie większą ekologiczność takiego rozwiązania w porównaniu do lakieru. I, o ile lakier jest łatwiejszy w czyszczeniu, o tyle okazuje się, że olejowane drewno wymaga tego dużo rzadziej. To kwestia właściwości antystatycznych – taki stół łapie zdecydowanie mniej kurzu.

mówi Magda Nowotnik z Miloni.
Stół Ox Milon, proj. Republika Architektury
Stół Ox Milon, proj. Republika Architektury
Fot. Marta Pawłowska

Co wybrać i dlaczego olej?

W pewnych sytuacjach lakierowany stół sprawdzi się lepiej. Mianowicie, wszędzie tam, gdzie następuje bardzo intensywne użytkowanie – doskonałym przykładem będą chociażby restauracje. Także tańsze meble, z blatem zrobionym z forniru lub płyty, niekoniecznie warte są olejowania. Jeśli jednak interesuje nas drewniany stół, raczej nie będziemy go wymieniać po czterech latach. Taki mebel staje się więc inwestycją nierzadko na kilka pokoleń. Wpływa to na dwa aspekty. Po pierwsze zużycie, bo przecież nie da się uniknąć zniszczeń. Czy będzie to zabrudzenie klejem przy pierwszych modelarskich próbach dziecka czy zarysowanie nożem - prędzej czy później coś może się wydarzyć. I właśnie w takim wypadku możliwość prostego odświeżenia olejowanego blatu staje się wielką zaletą. Drugie zagadnienie to komfort. Wszelkie rodzinne aktywności mają miejsce właśnie przy stole. A olejowany blat jest zwyczajnie przyjemniejszy dla skóry, a przy okazji bardzo estetyczny. To rozwiązanie z wyższej półki, które oferuje nie tylko atrakcyjny wygląd, ale pozwala cieszyć się w pełni zaletami drewna przez długie lata.

www.miloni.pl

Stół Fox Miloni, proj. Setla Concept
Stół Fox Miloni, proj. Setla Concept
Fot. fotomohito
    Więcej o:

Skomentuj:

Drewniany stół - lakierowany czy olejowany?