Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

O czym pamiętać, kupując kawę ziarnistą?

AS

Przygotowanie smacznej kawy wymaga nie tylko dobrego ekspresu, ale przede wszystkim dobrych ziaren. Nawet najwspanialszy ekspres czy najfajniejszy dripper nie zastąpią nam dobrej jakości kawy ziarnistej. Czym kierować się przy wyborze kawy ? Istnieje kilka prostych zasad, do których warto się stosować, jeśli chcemy kupować dobrą kawę ziarnistą.

O czym pamiętać, kupując kawę ziarnistą? Podpowiadamy!
O czym pamiętać, kupując kawę ziarnistą? Podpowiadamy!
All Good

Świeżo palona kawa

Dobra kawa charakteryzuje się tym, że na opakowaniu znajdziemy informacje o tym, kiedy została wypalona przez roastera. Kawa jest silnie higroskopijna, co oznacza, że chłonie wilgoć z otoczenia wraz z niechcianymi aromatami i szybko wietrzeje. Dlatego najbogatsza w smak jest kawa świeżo wypalona, czyli do 3 miesięcy po wypale. Kawę należy pić do 2 lat od daty wypału, ale najlepsza w smaku będzie ta palona świeżo, czyli 1-3 miesiące od daty wypału.

Szukając kawy na prezent lub robiąc zapasy do domu, wybieraj kawy świeżo palone. Staraj się nie robić zapasów kawy — kupuj zawsze tyle, ile zużyjesz w ciągu miesiąca.

Stopień wypalenia kawy

Istotną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest stopień, w jakim kawa została wypalona. Na opakowaniu powinna być informacja, czy kawa została wypalona jasno, średnio czy ciemno. Obecne trendy, mające związek ze wzrostem świadomości w piciu kawy dobrej jakości, sprawiają, że coraz popularniejsze są kawy jasno i średnio palone. Charakteryzują się one owocowym, delikatnym smakiem, w którym wyczuwalne są różne smaki i aromaty,

Jeśli szukasz kawy pod metody przelewowe takie jak ekspres przelewowy, drip czy Aeropress, wybierz kawy palone jasno lub średnio. Jeśli szukasz kawy do ekspresu lub kawiarki i lubisz klasyczne smaki, szukaj wśród kaw wypalonych w stopniu średnim lub ciemnym.

Świeżo palona kawa
Świeżo palona kawa
All Good

Region

To, gdzie kawa rośnie, ma ogromny wpływ na jej smak. Kawa z różnych plantacji będzie smakowała inaczej, nie mówiąc już o innych kontynentach.

Każdy region ma swój specyficzny profil smakowy, a każda plantacja wydobywa z kawy inne wątki smakowe. Jednak można kierować się uproszczonym schematem, dzieląc kawy na południowo amerykańskie i afrykańskie. Kawy amerykańskie się klasycznym, orzechowo-czekoladowym profilem o niskiej kwasowości, a afrykańskie kawy mają kwiatowo-owocowy profil.

Jakość jest najważniejsza

Kawa ziarnista jest finalnym efektem długiego procesu, w który zaangażowane jest wiele osób – ich praca sprawia, że możemy cieszyć się smaczną kawą. Jeśli chce się uzyskać najwyższej jakości ziarno, które w filiżance ukaże słodycz owoców i delikatną nutę orzechów, to pracę trzeba zacząć już od krzewu kawowca. Odpowiednie nasłonecznienie, nawodnienie, zbiór wyłącznie dojrzałych wisienek oraz odpowiednia obróbka — to wszystko składa się na ostateczny smak kawy w filiżance.

Najlepsza kawa ziarnista to kawa z segmentu specialty, czyli taka, która uzyskała 80 na 100 punktów w skali jakości. Kupując kawę z małych palarni, które nawiązują bezpośrednie relacje z plantacjami, możemy mieć pewność, że otrzymamy produkt, który zachwyci nas niebanalnym smakiem i aromatem.

    Więcej o:

Skomentuj:

O czym pamiętać, kupując kawę ziarnistą?