Szkodliwość mikrofalówki - czy mikrofale działają negatywnie na nasze zdrowie?
Osoby lubiące korzystać z mikrofalówek doceniają szybkość ich działania i wygodę w przygotowywaniu posiłków, podczas gdy przeciwnicy podkreślają potencjalne szkodliwe skutki użytkowania tych urządzeń. Czy powinniśmy martwić się o ich wpływ? Rozprawiamy się z najczęściej powtarzanymi mitami na temat mikrofalówek.
Działanie mikrofalówki
Zacznijmy od wyjaśnienia, w jaki sposób działa mikrofalówka. Nazwa tego urządzenia pochodzi od promieniowania mikrofalowego, za sprawą którego możliwe jest podgrzewanie posiłków. Promieniowanie to działa na cząsteczki wody, tłuszczu i cukru, wprowadzając je w drganie. Ich cząsteczki zaczynają się poruszać, co prowadzi do wytworzenia energii, która następnie zamienia się w ciepło. W ten sposób żywność jest poddawana obróbce termicznej w kuchence mikrofalowej.
Szkodliwość mikrofalówki - obalamy mity
1. Żywność podgrzana w mikrofalówce jest szkodliwa dla zdrowia.
- Promieniowanie w mikrofalówce jest krótkotrwałe, nie występuje więc ryzyko napromieniowania jedzenia.
- Aby bezpiecznie podgrzać posiłek, należy używać odpowiednich naczyń. Zaleca się unikanie pojemników z tworzywa sztucznego i stosowanie naczyń szklanych i żaroodpornych.
2. Mikrofale emitują szkodliwe promieniowanie.
Kuchenki mikrofalowe są produkowane z trwałych i bezpiecznych materiałów, które stanowią barierę przed wydostawaniem się promieniowania na zewnątrz urządzenia. Kupując to urządzenie warto wybrać taki model, który będzie wyposażony w technologie zapewniające dodatkowe bezpieczeństwo.
Przykładem takiego urządzenia jest mikrofalówka BMI251SG3BG marki Gorenje, która posiada przełącznik bezpieczeństwa. W przypadku otwarcia drzwiczek w trakcie pracy urządzenia, zostanie ono automatycznie wyłączone. Ponadto wnętrze tego modelu BMI251SG3BG wykonano z nierdzewnej stali, która zapewnia lepszą cyrkulację mikrofal, a jednocześnie zwiększa bezpieczeństwo.
3. Podgrzewanie w mikrofalówce niszczy składniki odżywcze w pożywieniu.
To jeden z zarzutów, które są najczęściej kierowane w stronę kuchenek mikrofalowych. Czy słusznie? I tak, i nie. Warto pamiętać, że każdy rodzaj obróbki termicznej, jakiej jest poddawana żywność, powoduje częściową utratę substancji odżywczych z poszczególnych produktów. To, ile dokładnie mikroelementów czy witamin zostanie utraconych, zależy od temperatury i czasu podgrzewania - im te parametry są wyższe, tym większa strata. Dlatego tak ważne jest, aby pilnować zalecanego czasu obróbki termicznej przy poszczególnych potrawach i tym samym zachować ich większą wartość dla zdrowia. W przypadku podgrzewania jedzenia w mikrofalówce utrata substancji odżywczych jest na podobnym poziomie, jak przy stosowaniu innych metod obróbki termicznej.
4. Jedzenie podgrzane w mikrofalówce jest niesmaczne.
Struktura i smak pożywienia zmieniają się na skutek obróbki termicznej - to naturalne zjawisko. Przypalone lub zbyt długo gotowane potrawy siłą rzeczy będą smakowały gorzej. Podobnie w przypadku niedogotowania żywności. Zasady te obowiązują przy różnych metodach podgrzewania/smażenia/pieczenia/gotowania - również w mikrofalówce.
Podczas podgrzewania posiłku w mikrofalówce, należy przestrzegać zaleceń producenta dotyczących konkretnego typu jedzenia. Dzięki temu można osiągnąć optymalny rezultat. Dodatkowo, współczesne kuchenki mikrofalowe posiadają automatyczne funkcje, które ułatwią cały proces gotowania.
Model BMI251SG3BG od Gorenje oferuje programy takie jak tryb grillowy czy tryb StepBake, umożliwiający zaprogramowanie kilku różnych etapów podgrzewania. Dodatkowo urządzenie posiada funkcję WarmPlate, która podgrzewa same talerze.
Kuchenka mikrofalowa z grillem BMI251SG3BG marki Gorenje ma pojemność 25 l. Urządzenie wyposażone jest w technologię inwerterową, która zapewnia ciągłe i równomierne podgrzewanie. Model BMI251SG3BG ma moc mikrofal 900 W i moc infragrzałki 1200 W. Urządzenie oferuje 5-stopniową skalę podgrzewania, dzięki czemu można je łatwo dostosować do rodzaju podgrzewanego jedzenia.
- Więcej o:
Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?
Panele w kuchni – nowoczesna alternatywa dla płytek podłogowych
Franke Mythos Water Hub – woda, jaką lubisz, na wyciągnięcie ręki
Trendy kuchenne 2025
Szafki cargo - modne i wygodne
Drewniana podłoga w kuchni