Jakie drewno do kominka

Katarzyna Jodłowska

Aby drewno nadawało się do palenia w kominku, powinno mieć jak najwyższą kaloryczność, być dobrze wysuszone i pocięte na kawałki o odpowiednich wymiarach.

drewno do kominka
Drewno kominkowe powinno być pocięte na kawałki nie większe niż 50-60 cm.
Fot. Husqvarna
Drewno do kominka sprzedawane jest w formie pni pociętych na 50-60-centymetrowe, które trzeba samodzielnie pociąć na mniejsze kawałki. Można jednak kupić drewno gotowe do wrzucenia do paleniska, ma wówczas postać polan o długości 30-40 cm.

Cena jest zwykle podawana za 1 metr przestrzenny (1 mp), co odpowiada ilości drewna, która mieści się po wrzuceniu go luzem do pojemnika o wymiarach 1×1×1 m. Pamiętajmy, że 1 mp drewna nie równa się objętości 1 m3, lecz wynosi 0,65-0,85 m3, zależnie od wielkości i ułożenia jego kawałków.

Ilość energii cieplnej, jaką można uzyskać z kawałka drewna, zależy od tego, ile jest w nim wody. Im zawartość jest większa, tym więcej energii zużywa się podczas palenia do odparowania wody, a mniej do ogrzania powietrza. Dlatego drewno przeznaczone do spalania powinno być wysuszone, czyli takie, którego wilgotność wynosi maksymalnie 20-25%. Aby się tym charakteryzowało, musi co najmniej rok leżeć w miejscu przewiewnym i osłoniętym od deszczu. Dopiero po dwóch latach przechowywania wilgotność spada do 15%. Wpływ na zawartość wody w drewnie ma gatunek drzewa, z którego pochodzi. Można ją ocenić porównując gęstość różnych gatunków wysuszonego drewna wyrażoną w kg/m3. Im drewno ma bardziej zwartą budowę, tym mniej w nim przestrzeni, w których może gromadzić się woda. Wyższą gęstość, a zatem wyższą wartość opałową, ma drewno z drzew liściastych. Według tej właściwości można ustawić je w następującej kolejności, od najlepszego: grab, jesion, buk, dąb, wiąz, klon, brzoza, olcha, lipa.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Jakie drewno do kominka