Jak prawidłowo ułożyć na stole talerze i sztućce?

Ilona Maziarska

Chyba każdy z nas podczas eleganckiego przyjęcia nieraz miał ochotę sięgnąć po ściągę z savoir-vivre'u. Na pięknie nakrytym stole liczba sztućców może nieco oszołomić. Od którego widelca zacząć? Jak odłożyć sztućce po posiłku?

nakrycie stołu, nakrywanie do stołu, stół wielkanocny, zastawa, sztućce
Dania główne. 1. Widelec do sałatki 2. Widelec do ryby 3. Widelec do dania głównego 4. Talerz podstawowy, tzw. podtalerz 5. Nóż do dania głównego 6. Nóż do ryby 7. Łyżka do zupy 8. Talerz na pieczywo 9. Nóż do masła 10. Widelczyk deserowy 11. Łyżeczka deserowa 12. Miseczka na sól 13. Pucharek na wodę 14. Kieliszek do wina czerwonego 15. Kieliszek do wina białego.
Fot. Paweł Kiszkiel / AG
Przy każdym miejscu centralnie stawiamy tzw. podtalerz (może być inny niż reszta naczyń, np. cynowy lub srebrny) - w eleganckiej wersji przyjęcia stanowi on tylko podstawkę pod inne talerze. Między nakryciami powinno być minimum 80 cm (mierząc od środka talerza). Złożoną serwetkę układamy na podtalerzu, z jego lewej strony lub nad nim. Nóż do masła kładziemy na talerzu na chleb. Solniczkę stawiamy w dowolnym miejscu powyżej sztućców deserowych. W czasie przerwy w jedzeniu ułożeniem sztućców dajemy znać gospodarzowi albo kelnerowi, że posiłek będzie kontynuowany - lekko krzyżujemy je na talerzu. Natomiast równoległe ułożenie sztućców "na godzinę piątą" to sygnał, że talerz można już zabrać.

Ułożenie sztućców na stole

Sztućce należy układać według kolejności podawanych dań. Jeśli pierwszym posiłkiem ma być na przykład zupa, łyżka powinna leżeć po prawej stronie noży. Do zupy podanej w filiżankach właściwsze będą łyżki deserowe - nieco większe od łyżeczki do herbaty. Jeśli na eleganckim przyjęciu ogarną nas wątpliwości, który widelec jest przeznaczony do danej potrawy, pamiętajmy o tym, że zawsze zaczynamy od zewnętrznego, a wraz z kolejnymi daniami przesuwamy się w kierunku talerza.

Miejsce na sztućce do deseru

Sztućce do deseru układamy nad talerzem - łyżeczkę powyżej widelczyka. Jej trzonek powinien być skierowany na prawo, odwrotnie niż widelczyk. Po daniu głównym wymieniamy talerz na deserowy. Z kieliszków zostawiamy tylko pucharek na wodę; deserowe wino lub brandy serwujemy dopiero po deserze. Obok talerzyka stawiamy filiżankę do kawy lub herbaty. Łyżeczkę można położyć na podstawce lub na stole.