Jak wybrać zastawę na przyjęcie?

red.

Urządzanie przyjęć to prawdziwa sztuka. Równie ważną rolę co serwowane potrawy odgrywa zastawa. Odpowiednio dobrany serwis dodadzą szyku każdemu przyjęciu. Podpowiadamy, jak dokonać właściwego wyboru.

Uroczysta kolacja, przyjęcie urodzinowe, a nawet cosobotnie spotkanie z przyjaciółmi to okazje, podczas których chcemy należycie podjąć naszych gości. Jak dobrać zastawę, aby stół wyglądał stosownie do okazji? Przede wszystkim wszystkie elementy zastawy powinny pasować do siebie nawzajem, a także do obrusa. Pod żadnym pozorem nie wolno podawać naczyń uszkodzonych, nawet jeśli mają tylko delikatne ubytki. Talerze i szkło muszą zostać wypolerowane przed postawieniem na stół. Odciski palców czy plamy po wodzie są niedopuszczalne. Jeśli naczynia noszą ślady starych zabrudzeń, lepiej ich nie stawiać na stół.

Talerze, salaterki, półmiski

Jeśli trzymasz porcelanową zastawę po babci na specjalną okazję, to jest ten czas, kiedy warto ją wyciągnąć. Zawsze stosowne są klasyczne, białe talerze. Jednak ostatecznie dobór fasonu i wzoru jest kwestią indywidualną. Pamiętaj jedynie, że talerze o zbyt agresywnych wzorach i kolorach odwrócą uwagę od tego, co się na nich znajdzie.

Zawsze dobrze się prezentuje zastawa z jednego kompletu, można jednak łączyć różne wzory. Należy przy tym zachować spójność stylistyczną.
Nie stawiaj na stole plastikowych naczyń, te pozostaw na przyjęcia na świeżym powietrzu.

Kieliszki

Stosowne na każdą okazję są KIELISZKI i szklanki z gładkiego, przezroczystego szkła. Będą pasować do każdej zastawy i dowolnej aranżacji stołu. Jeśli podasz w takich kieliszkach drogie alkohole, twoi goście będą mogli ocenić kolor i klarowność trunku. Na bardziej wystawne przyjęcia można się pokusić o szkło kryształowe czy też z ozdobnym grawerunkiem. Natomiast kolorowe szkło lepiej zostawić na mniej formalne przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi.

Sztućce

Przy doborze sztućców szczególnie ważne jest, aby wszystkie pochodziły z tego samego kompletu. Jeśli jednak wyprawiamy duże przyjęcie i musimy się posiłkować innym kompletem, zadbaj, aby chociaż przy tym samym nakryciu zachować spójność. Nawet skromne sztućce będą się dobrze prezentować, jeśli tylko będą starannie wypolerowane. Nie podawaj zaśniedziałych noży i widelców.

    Więcej o: