Jak dbać o szkło stołowe?

red.

Czy szkło lepiej myć ręcznie czy w zmywarce oraz jak je przechowywać? Odpowiadamy na wszystkie pytania dotyczące pielęgnacji szkła stołowego. Stosując się do tych wskazówek, ulubione szklanki i kieliszki będą wam służyły przez lata, nie tracąc przy tym na urodzie.

Kieliszki degustacyjne powinno się myć wyłącznie woda, aby nie przenikały w nie obce zapachy.
Kieliszki degustacyjne powinno się myć wyłącznie woda, aby nie przenikały w nie obce zapachy.
fot. Jill111/CC0

Odpowiednie czyszczenie i przechowywanie pozwoli nam cieszyć się pięknym i lśniącym szkłem przez lata.

Mycie szkła: w zmywarce czy ręcznie?

Aby jak najdłużej utrzymać szkło przejrzyste jak w dniu zakupu, najlepiej myć je ręcznie. Mycie w zmywarce może powodować matowienie szkła. Jeżeli jednak zdecydujemy się na korzystanie ze zmywarki, to lepiej dodawać mniej detergentu niż przy zwykłym myciu. Zrezygnuj także z funkcji suszenia i ręcznie, delikatnie osuszaj szklanki i kieliszki. Do wycierania kieliszków najlepsze są ściereczki z tzw. mikrofibry.
W zmywarce nie powinno się natomiast myć szkła kryształowego oraz dekorowanego.

Mycie kryształów

Szkło kryształowe jest kruche i delikatne, dlatego powinno się je myć wyłącznie ręcznie. Dobrym rozwiązaniem jest położenie na dnie zlewozmywaka czegoś miękkiego, np.: silikonowej wkładki. Do mycia kryształów używamy niewielkiej ilości detergentu. Na koniec kieliszki należy dokładnie wypłukać. Po obcieknięciu wody można je wytrzeć do sucha czystym, niestrzępiącym się ręcznikiem.

Mycie kieliszków degustacyjnych

Szkło może łatwo wchłaniać zapachy, np. podczas nieodpowiedniego przechowywania i mycia. Jest to szczególnie istotne zagadnienie przy kieliszkach degustacyjnych. Każdy niepożądany zapach, nawet delikatny, może rzutować na ocenę trunku. Dlatego takie naczynia najlepiej myć samą wodą bez użycia detergentu. Należy przepłukać je kilka razy gorącą wodą i pozostawić do wyschnięcia. Kieliszków degustacyjnych nie należy wycierać używaną ścierką lub wypłukaną w pachnącym płynie do płukania tkanin, ani też aromatyzowanymi ręcznikami papierowymi.

Przechowywanie kieliszków

Kieliszki najlepiej przechowywać do góry dnem - na stojaku lub na półce. Jeżeli stawiamy je w ten sposób na półce to należy zadbać, żeby kieliszek był całkowicie suchy. Uchroni to je przed wytwarzaniem się zapachów. Jeśli to możliwe, dobrze jest przechowywać szkło poza kuchnią, gdzie jest narażone na oddziaływanie licznych zapachów.

PRZECZYTAJ TAKŻE: JAK WYCZYŚCIĆ STARE SZKŁO >>

 

Skomentuj:

Jak dbać o szkło stołowe?