Jaką mikrofalówkę wybrać?
Nowoczesne mikrofalówki nie tylko podgrzewają i rozmrażają potrawy, ale i pozwalają gotować potrawy na parze, przypiekać, a nawet piec ciasta lub mięso. Jaką zatem kuchenkę mikrofalową wybrać, żeby odpowiadała naszym faktycznym potrzebom?
Wbrew obiegowym opiniom posiłki przygotowane w mikrofalówce są smaczne i zdrowe. A co najważniejsze gotowanie w mikrofali trwa bardzo krótko. Kuchenki mikrofalowe z rozbudowanymi funkcjami i dużą pojemnością w niektórych domach zastępują piekarnik oraz uzupełniają możliwości tradycyjnej kuchni.
Przydatne cechy, na które warto zwrócić uwagę podczas wybierania nowej kuchenki mikrofalowej:
- funkcja grill, gotowanie na parze,
- termoobieg,
- pojemność,
- moc mikrofali,
- rodzaj sterowania,
- wykończenie wnętrza kuchenki.
Mikrofalówka do podgrzewania
Wybierają kuchenkę mikrofalową zadaj sobie pytanie, do czego będziesz jej używać. Zamierzasz tylko podgrzewać w mikrofalówce wcześniej przygotowane potrawy lub jedzenie na wynos? W takiej sytuacji urządzenie o licznych, skomplikowanych funkcjach ne będzie ci potrzebne. Wybierz prosty model mikrofalówki bez dodatkowych funkcji. Taka kuchenka mikrofalowa umożliwi odgrzewanie, ewentualnie rozmrażanie potraw, bez dodatkowych komplikacji.
Kuchenka mikrofalowa dla ambitnych
Planujesz gotować i piec przy pomocy mikrofalówki? Jeśli zamierzasz w niej przyrządzać bardziej skomplikowane potrawy, gotować zupy, piec ciasta czy gotować warzywa na parze, wypiekać ciasta, potrzebne ci będzie bardziej zaawansowane urządzenie. Wybierz mikrofalówkę o wielu funkcjach, w tym z funkcją gotowania i z termoobiegiem. Jeśli chcesz używać mikrofali do przyrządzania bardziej skomplikowanych potraw, lepiej wybierz model pojemniejszy, łatwiej zmieścisz w nim niezbędne naczynia.
Zanim kupisz kuchenkę mikrofalową zastanów się także, ile masz na nią miejsca, wymierz je dokładnie. Jeśli dopiero projektujesz kuchnię, warto zastanowić się nad mikrofalówką do zabudowy. Będzie wyglądała estetycznie i zajmie mniej miejsca.
- Więcej o: