Uprawiamy kiełki
Miniplantację kiełków można założyć w domu. Naturalne witaminy będą w zasięgu ręki.
Jeśli często jemy kiełki, warto uprawiać je w domu. Sporą plantację można założyć w specjalnym piętrowym naczyniu, tzw. kiełkowniku (kupimy go w sklepach ze zdrową żywnością). Na nieco mniejszą hodowlę wystarczy zwykły talerz bądź słoik nakryty wilgotną gazą. Nasiona płuczemy, moczymy w letniej przegotowanej wodzie (drobne ziarna przez 3 godziny, duże co najmniej przez 6 godzin). Następnie je odcedzamy, wsypujemy do naczyń i zraszamy, a potem płuczemy dwa razy dziennie. Jedynie nasiona rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny i lnu nie wymagają moczenia - wystarczy rozsypać je na tacy wyłożonej wilgotną ligniną i spryskiwać wodą, gdy podłoże zaczyna wysychać.
ŹRÓDŁO: |
- Więcej o: