Kuchnia jak z salonu mody
Projektanci postawili teraz na fronty mebli wykonane z lakierowanej płyty MDF, z drewna i forniru, metalu i szkła. Takie materiały przeważały w kuchniach prezentowanych na wiosennych targach meblowych w Mediolanie. To dobra wiadomość, bo takie meble pasują do każdej kuchni - i nowoczesnej, i stylowej.
MDF to odporna na odkształcenia, prasowana pod ciśnieniem płyta ze zmielonego drewna. Najczęściej pokrywa się ją akrylowym lakierem w dowolnym kolorze tworzącym błyszczącą, idealnie gładką powierzchnię.
+ Trwały materiał i kolor, odporność na wilgoć, możliwość formowania różnych kształtów
- Podatność na zarysowania.
Wytworność natury
Lite drewno jest materiałem ciepłym, szlachetnym, eleganckim, który pięknie się starzeje. Fronty szafek robi się nie tylko z rodzimych gatunków, ale też z modnego ostatnio drewna egzotycznego, np. wenge, iroko, zebrano.
+ Efektowny wygląd, trwałość, możliwość retuszowania uszkodzeń i odnawiania .
- Większość gatunków trzeba odpowiednio zabezpieczyć przed działaniem wilgoci, wysoka cena.
Fornir to kilkumilimetrowej grubości płat naturalnego drewna, którym pokrywa się płytę drewnopochodną lub drewno gorszego gatunku. Można go barwić oraz dowolnie łączyć forniry różnych rodzajów drewna, tworząc dowolne wzory.
+ Cena - meble fornirowane są tańsze niż drewniane.
- Wrażliwość na wilgoć, podatność na uszkodzenia, zwłaszcza na krawędziach.
Szara szlachetność
Fronty z metalu zaspokoją estetyczne oczekiwania osób lubiących wnętrza sterylne, urządzone oszczędnie, wręcz minimalistycznie.
+ Trwałość, wytrzymałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne i wilgoć.
- Widać na nich każdy odcisk palca i każdą kroplę wody.
Wszystko przezroczyste
Fronty z bezbarwnego szkła - przezroczystego lub piaskowanego - uatrakcyjniają kuchenną zabudowę, przydając jej lekkości. Takie meble narzucają jednak dbałość o porządek - przezroczyste fronty zdradzą każdy nieład.
+ Trwałość, odporność na wilgoć i odbarwienia, łatwość pielęgnacji i czyszczenia.
- Mało odporne na uszkodzenia mechaniczne.
- Więcej o: