Z czasem na pewno się przydadzą. Z takiego założenia wyszła właścicielka tej kuchni, zabudowując niemal każdy jej centymetr szafkami, szafami i półkami. Niezbyt duże pomieszczenie (około 10 m kw.) nie było łatwe do urządzenia. Maksymalne wykorzystanie przestrzeni utrudniało dwoje drzwi prowadzących do przedpokoju i do jadalni. Z tym sobie jednak poradzono. Na zabudowę kuchenną przeznaczono dwie całe ściany i fragment trzeciej. Zmieściło się na nich sporo szafek zarówno stojących, jak i wiszących, a we wnęce za drzwiami ustawiono pojemną szafę, w której mieszczą się nawet bardzo duże zapasy żywności, butelkowanej wody, soków itd. Równie funkcjonalnie jak kuchnię zagospodarowano wnętrza szafek. Każda z nich ma inne przeznaczenie. Większość służy do przechowywania garnków i naczyń stołowych, ale są też specjalnie przystosowane do butelek z winem. Szuflady to miejsce na sztućce i kuchenne narzędzia oraz ściereczki. W jednej szafce rolę szuflad przejęły kosze - znakomicie sprawdzają się jako spiżarnia na warzywa i owoce. Ładniejsze przedmioty, jak ceramiczne pojemniki na przyprawy czy fajansowe talerze, stoją na widoku, zdobiąc wnętrze.