Kuchnie zamknięte

Stylizacja: Justyna Burdow-Gołoś, Dorota Brodowska, Joanna Płachecka Zdjęcia: Anna Kępińska-Frąckowiak, Rafał Lipski, Radosław Wojnar, Łukasz Zandecki

Choć otwarte wnętrza są teraz na topie, wielu z nas, zwłaszcza mieszkańców bloków, ma nadal kuchnie zamknięte. Można je urządzić wygodnie i z duchem czasu. Ciekawe rozwiązania znajdziecie na zdjęciach, które pokazujemy.

Wydzielone ścianami kuchnie mają swoje niezaprzeczalne zalety. Nieunikniony w tym pomieszczeniu nieład pozostaje niewidoczny z sąsiednich pomieszczeń, po całym mieszkaniu nie rozchodzą się zapachy gotowanych potraw i odgłosy pracujących urządzeń, a w dodatku wnętrze można urządzić dowolnie, nie dostosowując jego wystroju do stylu pokoju dziennego. Planując zamkniętą kuchnię, musimy wziąć pod uwagę jej wielkość i kształt. W długiej i wąskiej sprawdzi się zabudowa w jednym rzędzie lub w kształcie litery L, w kwadratowej - w kształcie litery L albo U (można też zdecydować się na dwa osobne rzędy, ustawiając kuchenne wyposażenie przy dwóch przeciwległych ścianach). Bez względu na rodzaj zabudowy pamiętajmy o zasadach ergonomii, czyli o takim rozmieszczeniu szafek i urządzeń, by wykonywanie codziennych prac w tej domowej "fabryce żywności" było jak najmniej uciążliwe. Pokazujemy kuchnie zamknięte o różnych kształtach i sposobach zabudowy. Wszystkie mają poniżej 10 m kw.

Skomentuj:

Kuchnie zamknięte