Aranżacja zorganizowana

Tekst: Elżbieta Błasikiewicz Stylizacja: Dorota Karpińska, Monika Lewandowska Zdjęcia: Monika Lewandowska, Rafał Lipski

Dla osób ceniących rozkosze podniebienia, poszukujących nowych smaków - a co za tym idzie, lubiących spędzać czas na gotowaniu - najważniejszym miejscem w domu jest funkcjonalnie urządzona kuchnia.

WNETRZA KUCHNIA MEBLE
W rozsądnie zaplanowanej kuchni, gdzie każda rzecz ma swoje miejsce, zdecydowanie łatwiej i szybciej przygotowuje się posiłki. Nie traci się bowiem cennego czasu na poszukiwanie potrzebnych naczyń i produktów.
Fot. Monika Lewandowska
W takim pomieszczeniu należy przede wszystkim zadbać o wygodne blaty robocze oraz dużą liczbę schowków zarówno na naczynia i produkty żywnościowe, jak i na sprzęt ułatwiający przygotowywanie potraw. Nie można też zostawić przypadkowi estetyki wnętrza, bo, jak wiadomo, w ładnym otoczeniu dużo przyjemniej się pracuje. O to wszystko zatroszczono się tutaj należycie.

Na szafki przeznaczono możliwie najwięcej miejsca - dolne ustawione są w kształcie litery U, górne zostały zawieszone na dwóch przylegających do siebie ścianach. Część dolnych szafek jest wyposażona nie w tradycyjne półki, ale w nowoczesne wysuwane bądź obrotowe metalowe kosze. Są one niezwykle praktyczne, bo bardzo łatwo sięga się po rzeczy umieszczone nawet w najdalszym zakamarku (nie jest to takie proste w przypadku zamocowanych na stałe półek).

Wszystkie schowki mają też ściśle określone przeznaczenie - w jednych znajdują się naczynia, w innych jedzenie. W osobnej szafce cargo przechowywane są butelki i słoiki z produktami spożywczymi; w innej zamontowano specjalne półki-kosze na drobny sprzęt gospodarstwa domowego. Taki podział pozwala nie tylko bez trudu zapanować nad kuchennym chaosem, ale także oszczędzać czas podczas przygotowywania posiłków.

    Więcej o:

Skomentuj:

Aranżacja zorganizowana