Wykonanie i stylizacja potraw: Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
250 g pieczonego drobiu, 50 g masła, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 250 ml galarety z drobiu, 50 ml brandy, 30 ml śmietanki 30-procentowej
Mięso przepuszczamy przez maszynkę lub jeszcze lepiej miksujemy. Masło ucieramy na białą puszystą masę, a następnie doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy do mięsa razem z galaretą i brandy i wszystko razem jeszcze przez chwilę miksujemy. Przed końcem miksowania dodajemy ubitą kremówkę. Mus wstawiamy do lodówki w salaterce lub kilku mniejszych miseczkach, które wcześniej możemy oblać delikatną warstwą galarety. Taki mus można również wlać do formy wyłożonej plasterkami jajek ugotowanych na twardo czy pokrojonymi w plasterki gotowanymi jarzynami. Pyszny będzie również podany w foremkach upieczonych z kruchego ciasta.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).