Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Mus z drobiu (dla 6-8 osób)

Wykonanie i stylizacja potraw: Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

250 g pieczonego drobiu, 50 g masła, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 250 ml galarety z drobiu, 50 ml brandy, 30 ml śmietanki 30-procentowej

DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI
Fot. Marcin Kie3biewski
Mięso przepuszczamy przez maszynkę lub jeszcze lepiej miksujemy. Masło ucieramy na białą puszystą masę, a następnie doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy do mięsa razem z galaretą i brandy i wszystko razem jeszcze przez chwilę miksujemy. Przed końcem miksowania dodajemy ubitą kremówkę. Mus wstawiamy do lodówki w salaterce lub kilku mniejszych miseczkach, które wcześniej możemy oblać delikatną warstwą galarety. Taki mus można również wlać do formy wyłożonej plasterkami jajek ugotowanych na twardo czy pokrojonymi w plasterki gotowanymi jarzynami. Pyszny będzie również podany w foremkach upieczonych z kruchego ciasta.

    Więcej o:

Skomentuj:

Mus z drobiu (dla 6-8 osób)