Przepisy, wykonanie i stylizacja potraw: Maria Szkop Zdjęcia: Marcin Klaban Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Kruche ciasto: 200 g masła, 400 g mąki, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli, jajo do smarowania farsz: 200 g filetu z białej ryby (dorsz, panga, pstrąg), 1 łyżka posiekanego koperku, skórka otarta z cytryny, sól, pieprz
Z podanych składników (bez jaja) zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na co najmniej 40 min. Robimy farsz. Filet drobniutko siekamy i łączymy z przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, wałkujemy ciasto na grubość 2 mm. Wycinamy prostokąty o wymiarach 12 na 4 cm. Na każdy prostokąt nakładamy łyżkę farszu należy go nakładać bliżej jednego z końców prostokąta, tak aby zostało miejsce na uformowanie rybiego ogona. Przykrywamy drugim prostokątem. Mocno łączymy brzegi i wycinamy nożem kształt ryby. Tak uformowaną rybkę nacinamy jeszcze na ogonie i grzbiecie, by stworzyć wrażenie łusek. Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 15-20 min, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).