Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Tatar z tuńczyka (dla 4 osób)

Przepisy, wykonanie i stylizacja potraw: Maria Szkop Zdjęcia: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

500 g surowego tuńczyka, 250 g ananasa (świeżego lub z puszki, osączonego) 2 łyżki posiekanych ziół: szczypiorku i kolendry, sok z 1 limonki, 1 łyżka białego rumu, 4 łyżki oleju arachidowego, sól, świeżo zmielony biały pieprz, 1 świeża ostra papryczka, 1/2 laski wanilii

31.10.2006
Fot. Agata Jakubowska / AG
Tuńczyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Ananasa (jeśli jest świeży, należy ściąć z niego skórę) siekamy w kostkę i mieszamy z posiekanymi ziołami i tuńczykiem. Sok z limonki mieszamy z rumem i olejem arachidowym, dodajemy do smaku sól i pieprz. Paprykę rozcinamy na pół, wyrzucamy pestki, a resztę siekamy w drobniutką kosteczkę i wrzucamy do sosu. Laskę wanilii rozcinamy na pół i nożem zeskrobujemy ziarenka, a następnie także dodajemy je do sosu. Sos jeszcze raz mocno mieszamy i wlewamy do tuńczyka z ananasem. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

    Więcej o:

Skomentuj:

Tatar z tuńczyka (dla 4 osób)