Przepis, wykonanie i stylizacja: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
600 g pomarańczy (lub 450 g pomarańczy i 150 g mandarynek), 3 szklanki słodkiego białego wina, 10 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 3-4 goździki, 4 białka, ew. 4 łyżki śmietany lub serka mascarpone
Pomarańcze myjemy i kroimy razem ze skórką na grube plastry. Za pomocą ostrego noża odcinamy krawędzie ze skórką. Połowę owoców miksujemy w blenderze, pozostałe kroimy na połowy lub na ćwiartki i odkładamy. Do zmiksowanej masy wlewamy wino, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i goździki. Całość zagotowujemy, dodajemy kawałki pomarańczy i zdejmujemy z ognia. Z białek ubijamy sztywną pianę. Zupę ponownie stawiamy na ogniu i nakładamy łyżką kulki piany wielkości jajka. Obgotowujemy je z obu stron, przewracając je łyżką cedzakową. Kulki wyjmujemy na półmisek. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy ją kulkami piany. Podajemy z ryżem. Można też dodać po łyżce śmietany lub serka mascarpone.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).