Przepisy, wykonanie i stylizacja ciast: Anna Włodek, Maria Szkop Zdjęcia: G-M Studio Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Ciasto: 4 jaja, 100 g cukru, 75 g mąki, 4 łyżki kakao, cukier puder do posypania Krem: 110 g obranych migdałów, 220 g obranych orzechów włoskich, 220 g cukru, 4 żółtka, 1 białko
Ubijamy mikserem jajka z cukrem przez 8-10 min, aż masa stanie się biała i puszysta. Dodajemy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem (pergaminu nie trzeba natłuszczać) i pieczemy przez 8-10 min w temp. 220 st.C. Upieczone ciasto przekładamy na czystą ściereczkę i zwijamy jak roladę. Robimy krem. Migdały i orzechy mielimy i wrzucamy do miski razem z cukrem, żółtkami i białkiem. Naczynie ustawiamy na małym ogniu w kąpieli wodnej i ubijamy mikserem, aż masa wyraźnie zwiększy objętość, stanie się puszysta i prawie biała. Gdy rolada przestygnie (ale nie całkiem ostygnie), rozwijamy ją, smarujemy kremem (także wystudzonym) i znów zawijamy. Roladę posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).