Biszkopt: jak w przepisie na tort czekoladowy Masa orzechowa: 140 g waniliowego kremu cukierniczego (przepis na str. 58)lub ugotowanego wcześniej budyniu waniliowego, 100 g kremu orzechowego typu nutella, 6 g żelatyny (najlepiej w płatkach), 220 ml śmietany (36 proc.). Syrop do nasączania:150 ml wody, 150 g cukru, sok z 1 cytryny, 130 ml czystej wódki Polewa: 160 g gorzkiej czekolady, 50 ml mleka, 50 ml śmietany (36 proc.)
Przygotowujemy biszkopt (patrz przepis na tort czekoladowy). Gdy wystygnie, kroimy go na 3 krążki. Robimy masę orzechową. Ostudzony krem waniliowy (lub budyń) mieszamy z kremem orzechowym, namoczoną i odciśniętą żelatyną (lub rozpuszczoną, jeśli używamy zwykłej żelatyny)oraz bardzo delikatnie z ubitą śmietaną. Gotujemy syrop z wody i cukru, a gdy przestygnie, mieszamy z sokiem cytrynowym i wódką. Nasączamy krążki biszkoptowe, dwa smarujemy masą orzechową i układamy jeden na drugim. Przykrywamy trzecim krążkiem. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko łączymy ze śmietaną, zagotowujemy i wlewamy do czekolady. Mieszamy, smarujemy wierzch i boki tortu. Tort można delikatnie oprószyć gorzkim kakao naturalnym. Dla dodania koloru warto położyć na wierzchu jedną lub dwie wisienki koktajlowe.