Przepisy i wykonanie: Bożena Sikoń Stylizacja: Joanna Szachowska Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Biszkopt: 5 jajek, 100 g cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 100 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, masło i mąka do formy. Syrop do nasączania: jak w przepisie na tort kawowy Mus czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady, 300 g śmietany (36 proc.), 2 białka, 1 łyżka cukru Polewa: 160 g gorzkiej czekolady, 50 ml mleka, 50 ml śmietanki (36 proc.)
Robimy biszkopt. Jajka wbijamy do metalowej miseczki i ubijamy nad parą z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy miseczkę i ubijamy aż do ostudzenia. Mieszamy obie mąki, przesiewamy je przez sitko i dodajemy po łyżce do ubitej masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę o średnicy 20 cm Pieczemy 45 min w temp. 160 st. C. Ostudzony biszkopt kroimy na 3trzy krążki. W czasie gdy ciasto stygnie, robimy mus czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek i cukru. Do stopionej i przestudzonej czekolady dodajemy łyżkę lub dwie bitej śmietany, mieszamy. Resztę śmietany łączymy z pianą z białek i dodajemy do czekolady, delikatnie mieszając. Przestudzonym syropem nasączamy biszkoptowe krążki. Dwa z nich smarujemy musem czekoladowym, układamy jeden na drugim i przykrywamy trzecim. Robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko zagotowujemy ze śmietaną i wlewamy do czekolady. Mieszamy, smarujemy wierzch i boki tortu. Boki i wierzch można udekorować ciemnymi gwiazdkami czekoladowymi.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).