Wykonanie i stylizacja potraw oraz zdjęcia: Studio Duklas Przepisy: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
185 g masła pokrojonego w kostkę, 1 szklanka mleka, 1,5 szklanki cukru, 150 g białej czekolady, 2 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli esencji waniliowej, 2 jaja. Syrop: 1 szklanka cukru, 1 szklanka soku z pomarańczy, 1/2 szklanki pociętej w paseczki skórki pomarańczowej
Nagrzewamy piekarnik do 160 st. C. Masło, mleko, cukier i białą czekoladę podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, dodajemy jaja. Wlewamy czekoladowy krem i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej (średnica 24 cm) i pieczemy około 60-70 minut. Przygotowujemy syrop: na małym ogniu gotujemy cukier z sokiem i skórką pomarańczową, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5-6 minut, by powstał syrop. Od czasu do czasu mieszamy. Połową syropu polewamy upieczone, gorące ciasto. Ciasto podajemy pokrojone, na ciepło lub na zimno. W osobnym naczyniu serwujemy pozostały syrop - aby każdy mógł skropić kawałki ciasta na talerzu.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).