Nagrzewamy piekarnik do 160 st. C. Miksujemy masło, skórkę cytrynową i cukier, aż masa będzie puszysta. Dodajemy kolejno po jednym jajku i ubijamy. Wsypujemy wiórki kokosowe, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 20 cm) i pieczemy ok. 50-60 minut. W tym czasie przygotowujemy syrop. Do garnka wkładamy wszystkie składniki syropu i podgrzewamy na wolnym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5-7 minut, aż zgęstnieje. Upieczone, gorące ciasto polewamy połową syropu. Po schłodzeniu podajemy je z resztą syropu oraz z bitą śmietaną.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).