Tekst i przepis: Małgorzata Dacko Zdjęcie: BBS Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Duża szczypta drożdży instant lub 4 g świeżych, 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mleka, ciasto: 1 łyżeczka drożdży instant lub 10 g świeżych drożdży, 2 czubate łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 jajko, 2 żółtka, szczypta soli, 2 szklanki mąki, 120 g masła o temperaturze pokojowej, olej do smarowania miski
Robimy zaczyn, mieszając jego składniki w misce. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 3 godz. w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawiamy miskę z zaczynem do lodówki, najlepiej na całą noc. Robimy ciasto. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min, aż drożdże urosną. Dodajemy zaczyn z lodówki, jajko, żółtka, sól i mąkę (warto dzień wcześniej ją przesiać i postawić przy kaloryferze). Wyrabiamy ciasto ręcznie albo mikserem. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Kiedy ciasto zacznie się odrywać od ręki, przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy po łyżce masło i wyrabiamy jeszcze 10 min. Po wyrobieniu ciasto ma być elastyczne i miękkie, ale nie może się lepić. Jeśli jest zbyt luźne, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt twarde, dodajemy mleka. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski i przykrywamy posmarowaną olejem folią spożywczą. Pozostawiamy do wyrośnięcia zgodnie ze szczegółowymi przepisami.
Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Pressland S.A. i Zaufanych Partnerów Pressland S.A. do celów marketingowych , w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach Pressland S.A. i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Politykach Prywatności poszczególnych serwisów).