Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Struffoli z Neapolu (dla 8 osób)

Wykonanie i stylizacja potraw: Junona Lamcha Zdjęcia: Anna Bedyńska, Marcin Klaban (potrawy) Przepisy: Tessa Capponi-Borawska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Ciasto: 40 dag mąki, 6 żółtek, 2 łyżki rumu, 3 łyżki masła, starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy, 10 dag cukru, 1 szczypta soli, olej. Polewa: 10 dag miodu, 10 dag cukru, 4 łyżki wody, 10 dag kolorowej posypki cukrowej do ciast

30.10.2008
Fot. Marcin Klaban / AG
Z mąki, masła, żółtek, rumu, startej skórki z cytrusów, cukru i soli wyrabiamy starannie ciasto, odstawiamy na godzinę do lodówki. Formujemy długie ruloniki z ciasta i kroimy je na małe kawałki (ok. 1 cm, wielkości ptysiów do zupy). Smażymy je na gorącym oleju, odcedzamy i wykładamy na papier. Robimy polewę: w garnku podgrzewamy miód z cukrem i wodą, aż powstanie złoty syrop. Smażone struffoli układamy na półmisku w formie piramidy, polewamy syropem i dekorujemy kolorową posypką.

    Więcej o:

Skomentuj:

Struffoli z Neapolu (dla 8 osób)