Panforte ze Sieny (dla 8 osób)

Wykonanie i stylizacja potraw: Junona Lamcha Zdjęcia: Anna Bedyńska, Marcin Klaban (potrawy) Przepisy: Tessa Capponi-Borawska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

20 dag migdałów bez skórki, 30 dag orzechów laskowych, 15 dag cukru, 20 dag miodu, 60 dag kandyzowanych owoców i skórki pomarańczowej, 4 łyżki mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 kopiasta łyżka mielonych przypraw: cynamonu, imbiru, goździków, kolendry i gałki muszkatołowej, 10 dag cukru pudru, 1 opłatek waflowy

30.10.2008
Fot. Marcin Klaban / AG
Migdały i orzechy laskowe układamy na blasze i lekko prażymy w piekarniku. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy miód i, ciągle mieszając, gotujemy na średnim ogniu. Zdejmujemy garnek z ognia i powoli, cały czas mieszając, dodajemy migdały, orzechy laskowe, pokrojone w kostkę kandyzowane owoce i skórkę, mąkę, kakao, esencję waniliową i połowę mieszanki przypraw. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wykładamy dno tortownicy opłatkiem waflowym i wlewamy ciasto, wyrównując je szpatułką (na wysokość ok. 2 cm). Pieczemy w 120 st. C przez 30 minut, uważając, by się nie zrumieniło. Wyjmujemy, odstawiamy do ostudzenia, wykładamy na okrągły półmisek i posypujemy cukrem pudrem oraz resztą mieszanki przypraw.

Skomentuj:

Panforte ze Sieny (dla 8 osób)