Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Parozzo z regionu Abruzzo

Wykonanie i stylizacja potraw: Junona Lamcha Zdjęcia: Anna Bedyńska, Marcin Klaban (potrawy) Przepisy: Tessa Capponi-Borawska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

20 dag słodkich migdałów bez skórki, 7-8 gorzkich migdałów, 15 dag kaszy manny, starta skórka z 1 cytryny, 2 łyżki masła, 6 jajek, 20 dag cukru, 15 dag gorzkiej czekolady

30.10.2008
Fot. Marcin Klaban / AG
Migdały miksujemy na proszek, dodajemy kaszę mannę i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy, łączymy z żółtkami utartymi z cukrem, lekko ubijamy i dodajemy do masy migdałowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy ciasto do tortownicy posmarowanej masłem i wstawiamy do gorącego piekarnika (200 st. C) na 45 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, a potem smarujemy nią ciasto.

    Więcej o:

Skomentuj:

Parozzo z regionu Abruzzo