Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Z kurczaka w sosie musztardowym

Wykonanie i stylizacja: Ewa Marynowska Zdjęcia Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2 szklanki wody, 2 całe piersi kurczaków, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 awokado, 2 grejpfruty, 4 duże pomarańcze bezpestkowe, 1 czerwona cebula, 1 główka zielonej sałaty, sok z cytryny Sos musztardowo-pomarańczowy: 2 żółtka, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 szklanka oliwy, skórka otarta z 1 pomarańczy, sok z 1/2 pomarańczy, sól, pieprz

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!
Fot. Bogdan Biały
W głębokim rondlu gotujemy wodę i wkładamy do niej mięso. Wsypujemy sól i pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos musztardowo-pomarańczowy. W średniej misce ubijamy 2 żółtka z 2 łyżeczkami musztardy i łyżeczką soku z cytryny. Następnie, cały czas ubijając masę trzepaczką, stopniowo wlewamy oliwę najpierw po 2-3 krople, a po dodaniu w ten sposób 3 łyżek resztę wlewamy cienką, ciągłą strużką. Ubijamy, dopóki masa nie zgęstnieje. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy wzdłuż na talarki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Grejpfruty i pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i zdejmujemy błonki. Cebulę kroimy na talarki. Ugotowane mięso kroimy na cienkie plasterki. Na talerzu dekoracyjnie układamy sałatę, na niej zaś talarki awokado, obok plasterki cebuli, cząstki grejpfruta i pomarańczy, a także kawałki kurczaka. Na koniec całość polewamy sosem musztardowo-pomarańczowym. Resztę sosu podajemy oddzielnie.

    Więcej o:

Skomentuj:

Z kurczaka w sosie musztardowym