Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Wigilijny glögg

Zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki Przepis: Paweł Kałuski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

750 ml wytrawnego czerwonego wina, 3 nasiona kardamonu, świeża skórka z 1 pomarańczy, 4-5 goździków, 1 laska cynamonu, 1 filiżanka obranych migdałów, 1 filiżanka ciemnych rodzynków, 1/2 filiżanki kostek cukru, 1,5 filiżanki aquavitu (szwedzkiego likieru o kminkowym aromacie) lub anyżówki

30.11.2004 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SZWECJA , DANIA NARODOWE SZWECJI ,
Wino wlewamy do garnka lub imbryka. Zawiązujemy w kawałek gazy nasiona kardamonu, skórkę pomarańczową, goździki, laskę cynamonu i dodajemy do wina. Podgrzewamy do zagotowania i pozwalamy następnie, by glögg "mrugał" na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy migdały, rodzynki i kostki cukru, szybko mieszając. Podgrzewamy na małym ogniu przez kolejne 5 minut, mieszając łyżką, by dobrze rozpuścić cukier. Dodajemy aquavit lub anyżówkę i zaraz rozlewamy bardzo gorący glögg do dużych filiżanek, dodając do każdej trochę rodzynków i migdałów.

    Więcej o:

Skomentuj:

Wigilijny glögg