Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Ryba w sosie cytrynowym (dla 4 osób)

Wykonanie i stylizacja potraw: Joanna Szachowska-Tarkowska Zdjęcie: Łukasz Zandecki Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

800g. filetów rybnych (dorsz, czerniak, okoń nilowy), sól, pieprz, 1/2 pęczka natki, 1 cytryna, 2 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, 4 łyżki schłodzonego masła, 1 łyżka kaparów, cukier

06.11.2006 WARSZAWA
Filety solimy i oprószamy pieprzem. Natkę płuczemy i siekamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Filety obtaczamy w mące i smażymy na dużym ogniu ok. 1 minuty. Zmniejszamy ogień, odwracamy rybę i dosmażamy jeszcze przez 2-4 minuty. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do garnka wlewamy sok z cytryny i dodajemy małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polewamy filety i krótko podgrzewamy. Świetne z ziemniakami w łupinach.

    Więcej o:

Skomentuj:

Ryba w sosie cytrynowym (dla 4 osób)