Opakowanie ciasta francuskiego, 150g. rokpola, 2-3 łyżki gęstej śmietany, ostra mielona papryka, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 gruszka, sok z 1/2 cytryny, jajko
Ciasto rozmrażamy, układamy je na stolnicy posypanej mąką i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Resztki ciasta szybko zagniatamy, wałkujemy i również formujemy w placuszki. Rokpol ucieramy ze śmietaną, papryką, pieprzem i szczyptą gałki. Gruszkę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny. Na krążki nakładamy masę serową, na nią łyżeczką porcję gruszki. Zlepiamy pierogi. Brzegi ciasta warto posmarować białkiem, ułatwi nam to pracę. Resztę białka ubijamy z żółtkiem i smarujemy pierogi. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika, pieczemy, aż nabiorą złotego koloru.