Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Karp nadziewany i pieczony

Wykonanie i stylizacja potraw: Anna Włodek, Maria Szkop Zdjęcie: Paweł Kiszkiel Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2 średnie wypatroszone karpie, 8 łyżek masła, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 łyżka siekanej natki, 2 szklanki bułki pokrojonej w kostkę, 3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki roztartego tymianku, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki soku z cytryny

25.10.2004
Posiekaną cebulę smażymy 5 min. na połowie rozgrzanego masła, często mieszając (ogień nie może być za duży). Dodajemy umyte, pokrojone grzyby i smażymy dalsze 5 min. Usmażone pieczarki z cebulą mieszamy z natką pietruszki, bułką, solą, pieprzem i tymiankiem. Ryby nadziewamy farszem i zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące, smażymy do zrumienienia z obu stron na pozostałym maśle. Następnie pieczemy przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Rybę podajemy na gorąco udekorowaną kawałkami pokrojonej cytryny i skropioną odrobiną cytrynowego soku.

    Więcej o:

Skomentuj:

Karp nadziewany i pieczony