Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Karp zapiekany w białym winie

Wykonanie i stylizacja potraw: Anna Włodek, Maria Szkop Zdjęcie: Paweł Kiszkiel Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 kg karpia, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 łyżki stopionego masła, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka szałwi z majerankiem, sól, pieprz, 1 łyżka bułki tartej

25.10.2004
Czosnek obieramy, siekamy, mieszamy z szałwią, majerankiem i pieprzem. Dodajemy drobno posiekane cebule. Tą mieszaniną nacieramy oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Układamy dzwonka jedno na drugim, zalewamy winem, przykrywamy naczynie i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 1-2 godz. Następnie układamy rybę na żaroodpornym półmisku lub w brytfannie, skrapiamy połową masła i winem z marynaty, pieczemy w 180 st. C, aż się lekko zrumieni. Rybę wyjmujemy, posypujemy bułką tartą i skrapiamy resztą masła. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż bułka i masło nabiorą intensywnie złotej barwy.

    Więcej o:

Skomentuj:

Karp zapiekany w białym winie