8 wymoczonych w mleku filetów śledziowych, 2 duże zielone jabłka, 300 g łodyg selera naciowego, sok z 1 cytryny, 250 ml jogurtu, 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich, sól, świeżo zmielony biały pieprz. Panierka: 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, 1 łyżeczka zmielonej gorczycy, 1 łyżeczka zmielonych ziaren pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczka zmielonych ziaren kopru włoskiego
Mieszamy składniki panierki. Osuszone filety dokładnie obtaczamy w panierce i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Jabłka i seler obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy i skrapiamy połową soku z cytryny. Jogurt mieszamy z orzechami, olejem z orzechów włoskich i resztą soku z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Do sałatki z selera i jabłek dodajemy 3 łyżki sosu, całość delikatnie mieszamy i układamy na talerzach. Śledzie kroimy w bardzo cienkie płaty, delikatnie skrapiamy resztą sosu.